museum-digitalЗапорізька область
CTRL + Y
ru
Національний заповідник "Хортиця" Дерево [27054/Д - 413]
Хомут. (Національний заповідник "Хортиця" CC BY-NC-SA)
Происхождение/Права: Національний заповідник "Хортиця" (CC BY-NC-SA)
1 / 2 Предыдущие<- Далее->

Хомут.

Процитировать эту страницу Подробнее об этом собрании (документ) (PDF) Рассчитать расстояние до текущего местоположения Архивные версии Добавить к сравнению Графический вид

Описание

Хомут - складова частина кінської упряжі.
Складається з дерев’яних кліщів, хомутини, підкладки, покришки, гужів, горта.
Кліщі – основа хомута, дугоподібні, прямокутні в перетині, виготовлені з дерева. Верхні кінці кліщів (ріжки) стягнуті спойним ременем. Для затягування нижніх кінців кліщів (борідок) слугує супонь (відсутня). В одному з нижніх кінців просвердлений отвір.
На межі нижньої та середньої третини кліщів зроблені два заглиблення для кріплення гужів. Гужі шкіряні, шириною 3 см.
Хомутина має вигляд тугого валика з м'яким наповнювачем , який обшитий шкірою; кріпиться до кліщів двома шкіряними ремінцями.
З внутрішньої частини хомута на дві третини закріплено шматок шкіри, що має прикривати хомутну підкладку. Цей шматок пришитий до покришки, яка закриває дві третини хомута ззовні. Покришка зшита з двох шматків шкіри.
В верхній частині хомута закріплено горт для пристібування до хомута наспинного ременя шлеї.

Материал/Техника

Дерево, шкіра, стругання

Размеры

висота 710 мм, ширина 310 мм

Національний заповідник "Хортиця"

Объекты из: Національний заповідник "Хортиця"

Національний заповідник "Хортиця"

[Состояние информации: ]

Примечания по использованию и цитированию

Представленная здесь текстовая информация может использоваться бесплатно в некоммерческих целях при условии указания источника. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Пожалуйста, указывайте в качестве источника не только интернет-представительство, но и название музея. Права на изображения указаны под большими изображениями (которые доступны при нажатии на маленькие изображения). Если там не указано ничего другого, действуют те же правила, что и для текстовой информации. Любое коммерческое использование текста или изображения требует согласования с музеем.